Objavljeno dana Ostavite komentar

Istorija pojave veštačkih trepavica

Istorija nadogradnje trepavica datira još od početka 20. veka, kada je legendarni umetnik i šminker Maks Faktor izumeo veštačke trepavice. Godine 1927. one su izgledale kao komadići ivice pričvršćeni za nit, a prvi od njihovih ponosnih vlasnika bila je glumica Filis Hever (Phyllis Haver), nastupajući u svetski poznatom mjuziklu Čikago kao Roksi.

 

Iako je ovaj model trepavica daleko od ideala, izražajni izgled glumice izazvao je stvarno senzaciju i postao predmet zavisti kolega. Nakon nekog vremena, rub je promenjen u dlake, i takva konstrukcija je postala dostupna svima koji su je želeli. Važno je napomenuti da je pravo ime Maksa Faktora Maksimilian Faktorovič, koji je radio kao pomoćnik šminkera u Moskovskom Boljšom teatru, a potom je emigrirao u Ameriku, gde je postao uspešan stilista i šminker, a brend Maks Faktor postao je prva dekorativna kozmetika na svetu

 

Holivudske filmske zvezde tokom 20. veka obožavale su veštačke trepavice, jedna od najsjajnijih filmskih zvezda našeg vremena – Sofija Loren – ostala je privržena veštačkim trepavicama do dan danas, čak i kada je prešla 80-te.

 

Početkom 21. veka u Japanu, naučnici su uspeli da razviju materijal koji se savršeno uklapaju oblik i zakrivljenost prirodnih trepavica. Prva osoba koja je nadograđivala trepavice, postao je japanski šminker Shu Uemura 2003. godine, poklonio je pevačici Madoni šarmantan izgled sa najnovijom tehnologiom nadogradnje trepavica.

 

Osnovna razlika je u tome što kada se nadograđuju trepavice one se lepe ne na kapak, kao što je to slučaj sa ranijim veštačkim trepavicama, nego direktno na prirodnu trepavicu, za tu proceduru koristi se potpuno drugačiji lepak koji je omogućavao da se nose trepavice više od mesec dana. Za japanske žene, takav postupak je bio veliko olakšanje, jer se zbog posebne strukture prirodnog kapka trepavice kod svihm azijskih žena praktično nevidljive, ali sa nadogradnjom se može ostvariti bilo koja dužina i samim tim i vidljiv rezultat. I do današnjeg dana klasičan postupak nadogradnje trepavica se ponekad naziva i japanskom protrepavičnom nadogradnjom.

 

Nakon nekog vremena, ruski lesh-stilista Olga Dobronravova u svojim pokušajima da postigne više bujniji izgled trepavica odlučuje se da stavi više od jedne veštačke trepavice, a dva. I onda tri. I tako se rodila volumenska nadogradnja trepavica, koja je postala poznata čitavom svetu kao ruski volumen. Prvi ruski volumen na svetu su formirani rukama, tako da su mnogi ruski lash masteri koji su bili obučeni za nadogradnju trepavica bili među prvim, još uvek praktičnom ručnom tehnikom, koja je za njih postala najpoznatija tokom godina rada.

 

U današnje vreme su se pojavilo mnoga različita imena za volumenske tehnike nadogradnje: Hollywood, Velvet, Royal volumen – sva ta imena su pronalasci različitih lash mastera a ponekad označavaju i dramatični volumen 6D i više, ili autorske tehnike nadogradnje, ali sama po sebi volumenska nadogradnja trepavica bilaje i ostala Ruski volumen.